Dalekie podróże zawsze odkrywają przede mną nieznane dotychczas smaki i konsystencje. Przepisy i ich ingredienty pachną już na sama myśl o nich. I najzabawniejsze w tym wszystkim jest, ze mój ulubiony egzotyczny deser powala swoją prostotą. Egzotyka potrafi mieć wymiar rodzimy i ogólnodostępny :)
Marokańskie pomarańcze z cynamonem
Składniki:
2 dojrzałe pomarańcze
1 łyżeczka cynamonu (najlepiej świeżo startego)
kilka kropli eau de fleur d'oranger (Citrus aurantium L.)
Obieramy pomarańcze ze skórki, tniemy na talarki i rozkładamy na talerzu. Następnie posypujemy cynamonem, skrapiamy wodą z kwiatu pomarańczy i... (warto odczekać parę minut, by smak cynamonu włamał się w strukturę miąższu pomarańczy...) cieszymy się soczystym owocowym smakiem egzotyki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę...