2010-08-15

Letni smak południa

Dalekie podróże zawsze odkrywają przede mną nieznane dotychczas smaki i konsystencje. Przepisy i ich ingredienty pachną już na sama myśl o nich. I najzabawniejsze w tym wszystkim jest, ze mój ulubiony egzotyczny deser powala swoją prostotą. Egzotyka potrafi mieć wymiar rodzimy i ogólnodostępny :)


Marokańskie pomarańcze z cynamonem

Składniki:

2 dojrzałe pomarańcze
1 łyżeczka cynamonu (najlepiej świeżo startego)
kilka kropli eau de fleur d'oranger (Citrus aurantium L.)



Obieramy pomarańcze ze skórki, tniemy na talarki i rozkładamy na talerzu. Następnie posypujemy cynamonem, skrapiamy wodą z kwiatu pomarańczy i... (warto odczekać parę minut, by smak cynamonu włamał się w strukturę miąższu pomarańczy...) cieszymy się soczystym owocowym smakiem egzotyki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wizytę...